Immanuel Kant ja tema õpetus

Leia puuduolev info!

Ülesande lahendamisel võid kasutada kõiki materjale.
1. Immanuel Kant on üks kuulsamaid filosoofe. Ta oli esimene suur ülikoolifilosoof, kes elas kogu elu ainult ühes linnas, milleks oli .
2. Kuigi ta ei reisinud, tundis ta ometi väga suurt huvi vastu.
3. Seoses paikse eluviisiga on uurijaid hämmastanud teinegi fakt - Kant ei reisinud kunagi kaugemale kui 50 miili oma kodust, kuid ometi suutis ennustada, kus on maavärina epitsenter.
4. Kant õpetas oma kodulinnas loogikat, metafüüsikat, antropoloogiat, geograafiat, loodusteadust ja .
5. Kant suri oma kodulinnas 1804. aastal. Väga palju kõneainet on pakkunud tema hauamonumendile kirjutatud read: "Kaks asja täidavad ikka ja jälle mu meele imetluse ja aukartusega, üha sagedamini ja tungivamalt pöördub mu mõte nende juurde tagasi: minu pea kohal ja mu sees".
6. Filosoof arvas, et me vaidleme moraalsete teemade ja uskumuste üle seepärast, kuna me tahame, et need kehtiksid .
7. Kant on väga kuulus oma eetika poolest. Tema kuulsaima põhimõtte nimetus on: . Selle kohaselt peab minu käitumise põhimõte olema selline, mille puhul ma soovin, et see saaks üldiseks .
8. Kant käsitleb inimest moraaliseaduse subjektina. Filosoof leiab, et ühtegi inimest ei tohi kohelda kui , vaid alati kui , st seda, et kedagi ei tohi oma eesmärkide saavutamiseks ära kasutada. Kant peab eesmärgiks iseeneses , mis on olemas igas persoonis; see on absoluutne väärtus, mis peab olema püha.
9. Kant jagas inimeste teod kaheks - ühed on ja teised on . Esimeste puhul lähtub inimene sellest, mis on tema kohus.
10. Kanti arvates pole teo tagajärjed mingi teo moraalse väärtuse üle otsustamisel olulised. Teo moraalsuse hindamisel tuleb lähtuda hoopis kavatsustest ehk .
11. Kanti kohaselt on õpetus sellest, kuidas me õnne väärilisteks peame saama.
12. Kui rääkida Kanti tunnetusõpetusest (ehk epistemoloogiast), siis on teada, et ta ühendas ratsionalismi . Ta väitis, et meie teadmised saavad küll alguse , kuid ei tulene sellest täielikult. Kogemusele peab tähenduse andma meie .